Menu

Geschiedenis website

1 1
Team sassendonk Online bestaat uit 4 personen, Deniece van der Zee, Dennis Bagchus, Steven Schepers & Martin Koekenberg. Zij beheren tijdens het carnavalsseizoen de website en schrijven de artikelen. Daarnaast zijn ze alle 4 uitgerust met digitale camera's om foto's van evenementen vast te leggen en op de website te publiceren. Dit alles met 1 doel, het promoten van het Sassendonkse carnaval.
Het initiatief kwam van Martin Koekenberg, maar dit idee heeft eerst een aantal jaren in de koelkast gestaan. Het begon in 1995 toen Martin samen met Gerrit van der Kooy het plan opperde om voor CV De Eileuvers een website te maken. Deze site kwam niet echt van de grond en is na enige maanden een stille dood gestorven. De hoofdoorzaak, internet had in 1995 nog niet de populariteit zoals nu.

In 1997 volgde een nieuw plan, een overkoepelende website voor het Sassendonkse carnaval. Een goed idee dat, als het wou slagen, goed moest worden uitgewerkt. Met dit idee stapte Martin naar een aantal promionente Sassendonkers (o.a. Jos Norp). Iedereen was positief en er werd besloten het idee verder uit te werken. Toch belande het idee in de koelkast. Voor opzetten en beheren van een Sassendonkse website was immers tijd, heel veel tijd nodig en die was er niet. Martin was immers ook werkzaam voor Radio elluf en ook dat koste veel tijd.

Eind 2000, het plan stond alweer 3 jaar in de koelkast maar daar zou snel verandering in komen. Martin is opzoek gegaan naar 'partners in crime' en vond deze in Dennis Bagchus, Steven Schepers en later Deniece van der Zee. Sassendonk Online kon beginnen. Plannen werden bijgewerkt, taken werden verdeeld en we begonnen de voorbereidingen te treffen voor een start in seizoen 2001 - 2002.

November 2001, de site was klaar en is stilletjes online gegaan. Het eerste seizoen zouden we gebruiken om te testen en reacties te polsen, tevens moesten we opzoek naar een sponsor. De site stond er maar de kosten liepen ook op. Er is toen besloten om gezamelijk een financiƫle bijdrage te leveren zodat er een startkapitaal was. Met dit geld is de eerste server aangeschaft en zijn de domeinen (.com & .net) betaald. In januari 2002 ging ons eerste persbericht eruit, Radio Elluf was de eerste die dit oppakte en ons uitnodigde (werkte Martin niet bij radio Elluf ????). Maar het had wel effect, de bezoekers aantallen schoten omhoog en we haalde onze eerste sponsor binnen. Buitencentrum 'De Koerberg' tekende een sponsor contract en met deze financiƫle ondersteuning konden we met een gerust hart verder gaan. Om zeker te zijn van het laatste nieuwe zijn we gaan samen werken met Radio Elluf. Dit resulteerde o.a. in Web Radio Elluf.
Aan het eind van het sezoen wisten we het zeker.... Zo kon het niet langer. Alle pagina's werden appart geprogrammeerd. Een nieuwsbericht plaatsen of een fotoalbum maken koste veel te veel tijd. Dat moest sneller kunnen, en als we het doen, doen we ook echt goed !!!!! Een leuke klus voor de zomermaanden.

September 2002, we waren in het bezit van een website met een Content Management Systeem (CMS). De inhoud van de site stond nu volledig los van de vormgeving en de HTML pagina's. Samen met 'Digital Adventures' (Content management consultancy) is onze keuze op de combinatie Zope, CMF & Plone gevallen. Met behulp van Zope hadden we de site opnieuw opgebouwd. Het was nu mogelijk om binnen een minuut een volledig nieuwsbericht op de site te plaatsen inclusief foto's rechstreeks uit de digitale camera, dit zonder ook maar 1 letter te programmeren.
In de loop van het seizoen stegen de bezoekers aantallen flink. Ook de bekendheid van ons groeide, 'Digital Adventures' sponsorde in December 4 blouzen zodat we ook duidelijk op de feesten aanwezig waren. In de opzet waren we al deels geslaagd, we hadden een instituut binnen Sassendonk opgericht waar niemand meer omheen kon.

Carnaval 2003, een hoogtepunt en een dieptepunt maar wel een groot succes. In de aanloop van het carnaval werden we het slachtoffer van een, helaas, geslaagde hack. Dit was de oorzaak dat we een paar dagen slecht te bereiken waren.
Veel publiciteit zorg voor veel bezoekers. De aantallen stegen in de dagen voor carnaval tot in de honderden per dag. We hielden ons hart vast, gaat dit goed ???? We hadden geen tijd meer om de website aan te passen zodat deze meer dan duizend bezoekers per dag aan kon. Wel hadden we ondertussen een tweede server voor de streaming content en de webcam. Ook deze webcam zorgde weer voor bezoekers, de Sassendonkse optocht live op internet. Ons persbericht zorgde weer voor de nodige publiciteit. De zaterdag werd een drukke dag, de pagina met de webcam was overbelast en de site verwerkte duizenden bezoekers per dag. We zaten tegen de max van onze server aan.....
Zaterdag 1 maart 2003 23:11 bij CV d' Oelewappers wordt Sassendonk Online unaniem verkozen tot Primus Interparis 2003 (De eerste onder de gelijken). Voor Sassendonk Online een grote eer. Ons werk werd gewaardeerd en men zag het effect van een overkoepelende website in.
Dit resulteerde wel in meer bezoekers en maandagavond gebeurde waar we bang voor waren..... te veel bezoekers. De database kon het niet meer aan en de server ging onderuit. Paniek in de tent, een leuk carnavals feest (fam. Gootsteen) laten schieten om de server weer overeind te krijgen. Tot diep in de nacht waren we bezig om de site aan te passen aan de grote hoeveelheid bezoekers en met succes. Dinsdag liep het weer als een trein en de grote aantallen bezoekers vormde geen probleem meer... voorlopig.

Augustus 2003, Het was duidelijk dat we voor het seizoen een nieuwe server moeten hebben. Daarnaast was het tijd voor een nieuwe website. Al snel hadden we het over 'Sassendonk Online 2.0' Een nieuwe site op een nieuwe server. In September 2003 zijn we gestart met de vormgeving van de nieuwe website. Het doel was om in december de nieuwe site online te zetten, met een beetje geluk wel half november. In November werd duidelijk dat een echte nieuwe server pas begin 2004 operationeel zou zijn en er werd een tijdelijke server geregeld. Deze werd in een weekend opgetuigd en ging vlekkeloos online met de oude website.

8 November 2003, in de krant lazen we dat er een subsidie voor de optocht, het seniorencarnaval en kindercarnaval was afgewezen, alleen de gemeente raad had nog het laatste woord. Spoedberaad bij Sassendonk Online, gaan we ons inzetten voor het behoud van de optocht. Sassendonk zonder optocht in ondenkbaar. Al snel werd het plan geopperd om een site te bouwen en een online discussie te starten om de gemeeteraad wakker te schudden, maar hoe snel krijgen we die site in de lucht ??? En wat doen we met Sassendonk Online 2.0 ???? 2 weken later was het een feit www.sassendonkse optocht moet blijven .nl ging online. Het persbericht sloeg in als een bom, de telefoon stond roodgloeiend en we haalde enkele keren de voorpagina van de dag- en weekbladen. De discussie was losgebarsten. Ons nevendoel was het laten zien dat wer er nog steeds waren. Een doel dat absoluut overbodig was, de bezoekers aantallen rond de opkomst van de stadsprins waren ongeloofwaardig hoog, Sassendonk Online ging op 15 november alle prinsen langs en plaatste dit dezelfde nacht nog online. De nieuwe server was meteen goed getest en slaagde glansrijk voor deze stresstest. Sassendonk Online 2.0 was uitgesteld tot begin januari 2004.

Januari 2004, Sassendonk Online 2.0 is een feit! De nieuwe server is onderweg en zal nog voor carnaval 2004 de tijdelijke server vervangen. De oude website ????? Die hebben we aan de Antrekkers gegeven zodat ook deze vereniging staks op het net aanwezig is.
Last modified onSunday, 07 October 2012 10:42
back to top